piątek, 16 czerwca 2017

Kurczak Curry

Curry znaczy dosłownie "sos". U nas, w Europie kojarzy się z gotową, żółtawą mieszanką przypraw. W Indiach, jednak curry ma wiele odmian, a różnicę w smaku zawdzięcza odpowiedniemu doborowi przypraw, tzw masali, które są na bieżąco ucierane ze świeżych składników.
Moje curry zawiera głównie kurkumę, kozieradkę, kmin rzymski, czosnek, cynamon, imbir, paprykę słodką, gałkę muszkatołową i oczywiście chili.

SKŁADNIKI:

2-3 łyżki mieszanki przypraw lub gotowej przyprawy curry
1 podwójna pierś z kurczaka
250 ml śmietany 18%
1 średniej wielkości cebula (biała, czerwona - wg uznania)
1-2 ząbki czosnku
1-2 drobno siekana chili peperoncini
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżki cukru
1 łyżka kurkumy
starta skórka z cytryny
sól
pieprz
olej

WYKONANIE:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Obsypujemy obficie solą i pieprzem.
W misce mieszamy skórkę cytryny, czosnek, pieprz cayenne i kurkumę z jedną łyżką oleju. Marynujemy kurczaka i odstawiamy a 5 minut. W tym czasie siekamy drobno cebulę i podsmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy na złoty kolor.
Następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier i przyprawę curry. Mieszamy i smażymy około 1 minuty. 
Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy przez kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.


Curry podałam z chlebkiem Naan, ale równie dobrze smakować będzie z ryżem.

PS. Przepis na chlebki znajdziecie tutaj. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz