piątek, 17 marca 2017

Pasta con tonno, czyli tuńczyk po włosku

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich. Kojarzy się z pizzą, pomidorami i makaronem.
Przy popularnych w Polsce daniach włoskich raczej nie spędza się dużo czasu. No, chyba, że ktoś ma ochotę na domową pizzę. 😉
Ja mimo, że lubię gotować, często nie mam czasu w tygodniu, by spędzać go w kuchni. Najlepszy wtedy okazuje się tuńczyk. Szybki w wykonaniu, smaczny i wprost idealny dla miłośników pomidorów.











SKŁADNIKI

pół opakowania makaronu farfalle
puszka krojonych pomidorów
pół średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
ok. 100ml passaty
2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w wodzie
łyżka stołowa śmietany 30% (opcjonalnie)
sól
pieprz
bazylia
oregano

WYKONANIE

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy pomidory (można je wcześniej odsączyć, ale myślę, że nie jest to konieczne) i zalewamy passatą. Zostawiamy na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną, a powstały sos zacznie się gotować. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Jeśli sos zrobi się za gęsty można dolać odrobinę wody.
Odsączonego tuńczyka wrzucamy do sosu i mieszamy. Ja nie odsączam go zbyt dokładnie dlatego często nie muszę dolewać do sosu wody. Częściej zagęszczam sos łyżką śmietany.
Po wymieszaniu gotujemy przez chwilę. Doprawiamy szczyptą bazylii i oregano.
Na koniec wrzucamy ugotowany makaron.
I gotowe! Proste,szybkie i zarazem smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz