niedziela, 2 kwietnia 2017

Szakszuka

Idealne danie na śniadanie dla tych którzy mają rano na to czas, lub kolację dla tych, którym znudziła się tradycyjna forma kolacji.
Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji. Sama nazwa oznacza "bałagan" stąd forma podania - szakszukę powinno się jeść wprost z patelni.

SKŁADNIKI

2 jajka
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 papryka czerwona
pieprz
sól
kmin rzymski (kumin)
papryka ostra
suszona chili peperoncini

WYKONANIE

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy aż papryka delikatnie zmięknie. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy sos się zagotuje wrzucamy łyżeczkę kuminu i ostrej papryki. Posiekać drobno chili i dodać do sosu. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec wbijamy jajka i zostawiamy pod przykryciem, aż białko się zetnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz