piątek, 7 kwietnia 2017

Chaczapuri, gruziński chleb

Istnieją dwa rodzaje tego dania - chaczapuri adżaruli i chaczapuri imeruli. To pierwsze uformowane w łódeczkę ciasto z zapieczonym serem i jajkiem. To drugie - na które przepis znajdziecie poniżej - w formie placka z serem.


SKŁADNIKI

0,5 litra ciepłej wody
  • 20 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 gram sera żółtego
  • 300 gram sera mozarella
  • 1 jajko
  • pieprz

  • WYKONANIE

Drożdże rozdrabniamy w  letniej wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wsypujemy do miski, następnie zalewamy rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto dłonią, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz. Trzemy na średnich oczkach ser żółty i mozzarellę. Dodajemy jajko i pieprz, i łączymy.

Ciasto drożdżowe wykładamy na przyprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na minimum cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2 cm. Na środku placka umieszczamy kulkę z farszu. zamykamy w cieście i rozgniatamy w miarę równomiernie.

Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony.


Placki najlepiej smakują na ciepło. Ja podaję z sosem jogurtowo-pomidorowym.

Smacznego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz