SKŁADNIKI
0,5 litra ciepłej wody
- 20 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 gram sera żółtego
- 300 gram sera mozarella
- 1 jajko
- pieprz
- WYKONANIE
Drożdże rozdrabniamy w letniej wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Suche składniki wsypujemy do miski, następnie zalewamy rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto dłonią, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
W czasie kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz. Trzemy na średnich oczkach ser żółty i mozzarellę. Dodajemy jajko i pieprz, i łączymy.
Ciasto drożdżowe wykładamy na przyprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na minimum cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2 cm. Na środku placka umieszczamy kulkę z farszu. zamykamy w cieście i rozgniatamy w miarę równomiernie.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
W czasie kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz. Trzemy na średnich oczkach ser żółty i mozzarellę. Dodajemy jajko i pieprz, i łączymy.
Ciasto drożdżowe wykładamy na przyprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na minimum cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2 cm. Na środku placka umieszczamy kulkę z farszu. zamykamy w cieście i rozgniatamy w miarę równomiernie.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Placki najlepiej smakują na ciepło. Ja podaję z sosem jogurtowo-pomidorowym.
Smacznego 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz