wtorek, 18 kwietnia 2017

Peperonata z grillowanym kurczakiem

Peperonata jest nazywana włoskim gulaszem. Danie całkowicie bezmięsne i bardzo proste.
Postanowiłam jednak przełamać smak samych warzyw piersią z kurczaka.

SKŁADNIKI

3 papryki (różnego koloru)
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka przecieru
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
papryka ostra i słodka
oliwa z oliwek

WYKONANIE\

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. W tym czasie kroimy paprykę w paski. Wrzucamy do cebuli i smażymy pod przykryciem. Kiedy papryka zmięknie dodajemy pomidory i przecier. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i sypką papryką słodką i ostrą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

W tym czasie myjemy i obrabiamy piersi kurczaka. Smarujemy je oliwą, solimy i obtaczamy w bazylii i oregano.
Smażymy na patelni grillowej z każdej strony.

Smacznego! 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz